Vad är e-bokföring?

E-bokföring

Vad är e-bokföring?

Företag är skyldiga enligt svensk lag att bokföra varje affärshändelse i verksamheten. Det kan handla om försäljning, inköp, eller lån.

Det skall finnas dokumentation på varje transaktion eller ett dokument som beskriver affärshändelsen. Det mest förekommande är att dokumentationen är i form av kvitton eller fakturor som har kommit in eller har blivit skickade. När det gäller lån, är skuldebrevet en beskrivelse av affärshandlingen, vilket även kallas för verifikation.

När detta bokförs i ett internetbaserat program kallas det e-bokföring.

 

Vem har skyldighet att bokföra?

I Sverige är de flesta juridiska personer skyldiga att bokföra. De som alltid är bokföringsskyldiga är; aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar.

 

Vad är skillnaden på ett e-bokföringsprogram och ett vanligt bokföringsprogram?

e-bokföring skiljer sig jämfört med ett vanligt bokföringsprogram. Skillnaden är att vid e-bokföring bokförs allt i ett datorprogram på internet. Programmet är tillgängligt via en helt vanlig internet-förbindelse. Därför kan den som bokför komma åt företagets data vart som helst, bara det finns internetanslutning.

 

Vad är fördelen med e-bokföring?

Fördelen med e-bokföring är dess flexibilitet, vilket betyder att man kan befinna sig vart som helst i världen och samtidigt nå företagets data. En annan aspekt är att bokföringsdatan sparas i ett ”moln” online. Det betyder bokföringsdatan är säkrad om datorn skulle gå sönder eller bli stulen.

Executive People

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå