Vad är en deklaration?

Deklaration

En deklaration skickas in till Skatteverket

Varje år ska alla inkomsttagare lämna in en deklaration till skattemyndigheten. En deklaration innehåller de uppgifter som en skattskyldig person ska skicka in till Skatteverket. Deklarationen kommer som en blankett (kallad inkomstdeklaration) hem till inkomsttagarens folkbokföringsadress och är en översikt över hur mycket en person har tjänat under det föregångna året och hur mycket skatt som har dragits.

 

Självdeklaration för fysiska personer

Eftersom Skatteverket får många uppgifter från bland annat arbetsgivare och försäkringsbolag skickas därför ett förslag till självdeklaration till fysiska personer, det vill säga privatpersoner. Förslaget ska kontrolleras och eventuellt kompletteras med fler uppgifter, och personen kan sedan deklarera via brev eller elektroniskt. Deklarationen anger även om en personen ska få skatteåterbäring eller har restskatt att betala. Restskatt uppstår om för lite skatt har betalats in under året medan skatteåterbäring betalas till de som betalat för mycket skatt under det gångna året.

 

Deklarera som företagare

Även företagare och företag ska inkomstdeklarera. För juridiska personer, alltså aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag, stiftelser och ekonomiska och ideella föreningar beror datumet när deklarationen ska lämnas in på räkenskapsåret.

 

Vad ska en deklaration innehåll?

I ett företaget inkomstdeklaration ska det framgå hur mycket företaget tjänat och hur mycket skatt som betalats in under det gånga året. När dessa uppgifter blir redovisade kan Skatteverket fastställa företagets slutliga skatt. Ett företags bokslut ligger till grund för inkomstdeklarationen, men skattemässiga korrigeringar är ofta nödvändiga för att deklarationen ska bli rätt.

Executive People

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå