Vad är factoring?

Factoring

Factoring är en slags tjänst som finansbolag eller vissa banker erbjuder. Tjänsten innebär att företag kan sälja eller belåna sina fakturor hos bank eller finansbolag. Detta anses vara ett alternativ till vanliga banklån. Factoringkunder är vanligtvis små och medelstora företag som har ett brådskande behov av likvida medel. Nuförtiden har även större företag börjat utnyttja factoring tjänster för att förbättra likviditeten i företaget. Företag som använder factoringtjänster kan göra det med syftet att skydda företaget mot kreditrisker.

 

Olika begrepp inom factoring

Fakturaköp: Betyder att några eller alla fakturor överlåts till banken eller finansbolaget, som sedan får summan på fakturan direkt efter överlåtelsen. Oftast är det större företag som använder denna tjänst för att öka sitt rörelsekapital.

Fakturabelåning: Betyder att företaget intecknar sina fakturor hos en bank eller ett finansbolag. Det innebär att parterna avtalar om att belåna fakturorna (belåningsgraden är vanligtvis ca. 70% av fakturabeloppet). Företaget som överlåter fakturorna måste sedan meddela sina kunder att fakturorna är överlåtna till banken eller kreditbolaget. När kunderna betalar fakturorna, går betalningen till banken eller finansbolaget som sedan sköter påminnelser, kundreskontra och eventuellt inkasso.

Factoring med regress: Är en form av fakturaköp som betyder att den obetalda fakturan köps tillbaka av företaget efter ett visst antal dagar och samtidigt behåller kreditrisken.

Factoring utan regress: Betyder att banken eller finansbolaget tar risken om fakturan inte betalas. Denna tjänst erbjuds vanligtvis endast till företag som har gäldenärer med en betalningsförmåga och som anses vara riskfria.

Factoringbranschen är generellt sett inte konjunkturkänslig, däremot kan en lågkonjunktur påverka omsättningen av antalet fakturor.

Executive People

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå