En börs är en handelsplattform
På en börs läggs produkter och aktier, alltså ägarandelar i ett företag, ut till försäljning och här sker även köpen av aktierna. Börsen fungerar som en auktionssajt där aktierna läggs ut för att sedan vänta på att de ska börja säljas. De mest populära aktierna trissas upp i pris efter hur stort intresse och hur många som köper aktierna. Det vanligaste sättet att handla med aktier är att en aktieägare säljer till någon annan.
När ett aktiebolag själv lägger ut nya aktier är det för att de vill ha in mer pengar i verksamheten. Detta kallas för nyemission och är inte lika vanligt förekommande på en börs som försäljning av aktier från en part till en annan.
En börs behöver inte endast handla med aktier. Det finns även andra börser för exempel råvaror, olja och el.
Den svenska börsen
Det finns två börser i Sverige. Den ena kallas vanligen för Stockholmsbörsen eller Nasdaq OMX Nordic och ägs av OMX AB. Stockholmsbörsen har i dag över 300 noterade bolag. När ett aktiebolag erbjuder sina aktier på den öppna marknaden, alltså den svenska eller den internationella börsen, kallas det för ett publikt aktiebolag och är då börsnoterat.
Den andra börsen är Nordic Growth Market eller NGM. NGM är ett dotterbolag som ägs av tyska handelscentret Börse Stuttgart. De blev godkända som börs av Finansinspektionen 2003.
Börsen och samhällsekonomin
De företag som är börsnoterade har krav på sig att öppna upp sin verksamhet och visa upp sin redovisning. Det minskar risken för att företag ska missköta sig. Om företag får in pengar genom att folk köper aktier i det, ökas företagets riskkapital. Det bidrar till att företagen kan få mer pengar till utveckling, forskning och utbildning, vilket i sin tur kan leda till att företaget får en chans att skapa nya jobb.