Vad är a-skatt?

A-skatt

A-skatt är anställningsskatt

I Sverige ska anställda betala inkomstskatt. Inkomstskatten kallas för anställningsskatt och förkortas till A-skatt. Anställningsskatten innebär att arbetsgivaren drar av skatt på lönen för att betala sociala avgifter, vilket visas på lönebeskedet. Även pensionärer brukar generellt betala A-skatt.

Den som har en enskild firma och en anställning ska betala FA-skatt. Det betyder att arbetsgivaren drar av skatt och arbetsgivaravgifter från lönen, och företagaren betalar skatt och sociala avgifter i form av egenavgifter.

 

SA-skatt vid särskilda tillfällen

Den som har en A-skattsedel, kan efter beslut hos Skatteverket få en särskild anställningsskatt, alltså en SA-skatt. Har du en SA-skattsedel betyder det att arbetsgivaren betalar A-skatt, och du får själv betala in det som skatteavdragen inte täcker. SA-skatt kan fås om:

  • personer med en utländsk arbetsgivare som saknar fast driftställe i Sverige och måste betala in skatten själv
  • delägare i handels- eller kommanditbolag som betalar egenavgifter på egen hand
  • företag eller näringsidkare som inte har fått sin F-skattsedel, som inte är godkända för F-skatt eller som har fått sin F-skattsedel återkallad
  • personer som ska betala skatt på kapitalinkomster, fastigheter eller annat som skatten från arbetsgivaren inte täcker.
Executive People

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå