Årets vd

 

 

 

Att uppmärksamma personer inom olika viktiga roller är något som görs av olika organisationer varje år. En viktig roll har dock inte fått den uppmärksamhet den förtjänar och det är vd-rollen. En vd:s uppdrag är mångfacetterat med många kontaktytor och stort ansvar.  Ledarskapssajten Motivation.se och utbildningsföretaget Executive People beslöt därför att instifta priset Årets vd. Seden 2012 har priset delats ut årligen. Prisutdelningen 2015 sker den 9 november på Berns Salonger i Stockholm.

Utmärkelsen Årets vd  delas ut i tre kategorier – små, mellan och stora företag. 
Juryn har följande kriterier:

  • Pristagaren har kunnat visa på särskilt goda resultat i form av påtaglig tillväxt och nyanställningar i den verksamhet som han/hon är vd för.
  • Pristagaren har förmåga att leda människor och har genom sitt ledarskap fått människor att växa.
  • Pristagaren tar aktivt ansvar för hur företaget påverkar samhället, ur såväl ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv.

 

VINNARE ÅRETS VD 2014 

Vinnare 2014 

 

 

 

 

 

Kategori stora bolag:

Jonas Wiström, ÅF

Juryns motivering: “När Årets VD i kategorin stora företag klev in på kontoret för tio år sedan, hade företaget dålig lönsamhet och en förlegad image. Med sina ledaregenskaper, som bland annat resulterat i toppbetyg från medarbetarna, har Årets VD omvandlat företaget till att inta en hög position bland de nordiska konkurrenterna med en lönsamhet som fördubblats under de senaste fem åren. Årets pristagare verkar inte bara föredömligt för att öka antalet kvinnliga medarbetare i en mansdominerad bransch utan satsar också hårt på social och miljömässig hållbarhet.

Kategori mellanstora bolag:
Dimitris Gioulekas, Knightec

Juryns motivering: “Som förtroendeingivande och kravställande chef har Årets VD i kategorin mellanstora företag tagit sitt bolag till oanade höjder inte minst med tanke på den konkurrens bolaget verkar i. På tio år har bolaget haft konstant tillväxt och har idag 400 anställda och en god lönsamhet. Årets pristagare är ett föredöme som ledare och brinner både för mångfald och jämställdhet. Det stora engagemanget kring att lyfta fram potentialen som finns i ett mångfaldigt samarbete mellan skola och arbetsliv har gjort stor skillnad för många. Som Årets VD själv uttrycker saken: Ni kommer att upptäcka att det skapar tillväxt och inte bara är något ni kan skryta med i en årsberättelse under kapitlet mångfald.

Kategori små bolag
Ida Backlund, Rapunzel of Sweden

Juryns motivering: “Från att för sju år sedan få avslag på ett starta-eget-lån har årets pristagare i kategorin små företag tagit revansch med råge. Idag har företaget sålt sin produkt till 220.000 kunder i 60 länder och har en omsättning på 100 miljoner. Med sitt omvittnat lågmälda och förtroendeingivande ledarskap har Årets VD lyckats få nöjda medarbetare omkring sig som ständigt är beredda att ta stora kliv mot nya högre mål. Årets pristagare visar även på ett stort engagemang i forskning och undervisning inom cancersjukdomar – många cancerdrabbade som genomgått svåra behandlingar har fått en möjlighet att återskapa den identitet som ofta är förknippad med håret.

Kategori Årets unga vd
Ruth Westberg, Concept

Juryns motivering: “Redan som 13-åring satte vår vinnare målet att en dag axla vd-rollen. 14 år senare har Årets Unga VD 2014 byggt upp ett framgångsrikt teknikföretag som lyckats sätta både kunderna och de anställda i centrum. Genom att arbeta resultatinriktat, innovativt och med hjälp av sunt ifrågasättande har företaget sedan starten 2011 vuxit stadigt och har idag 17 anställda och en omsättning på 22 miljoner kronor. Juryn kan inte tänka sig en mer välförtjänt vinnare av priset Årets Unga VD 2014 än Ruth Westberg.

 
 

VINNARE ÅRETS VD 2013

vinnareochjury2013

 

 

Kategori stora bolag:
Ray Mauritsson, Axis Communications

Juryns motivering: ”Året vd för stora bolag har med banbrytande produkter och nya tekniker under en tioårsperiod framgångsrikt stärkt bolagets position som marknad- sledande inom sitt område med en tillväxttakt på mellan 11 och 39 procent om
året. Årets VD har genom att arbeta med företagets kärnvärden i kombination med jämställdhets-och mångfaldsarbete lyckats bibehålla den redan starka företagskul- turen trots många nyanställda.”

Kategori mellanstora bolag:
Lena Apler, Collector AB

Juryns motivering: ”Årets vd för mellanstora bolag har med sin stora respekt för kundernas behov och med hjälp av en snabbfotad organisation med stabil tillväxt kunnat sätta upp målet att vara nummer ett i branschen för den nya generationen. Årets vd uppmuntrar till eget engagemang och utveckling hos personalen vilket visar sig inte minst i de olika erbjudande till samhällsförbättrande CSR-arbete såväl nationellt som internationellt.”

Kategori små bolag
Johanna Frelin, Hyper Island

Juryns motivering: ”För ett tillitsfullt och långsiktigt ledarskap inom ett spännande område i ständig utveckling. Årets vd för små bolag har visat på stor handlingskraft genom ett tydligt strategiskt arbete som syftat till professionalitet och expansion såväl nationellt som internationellt. Med fokus på medarbetarrollen, lönsamhet och synligt CSR-arbete har Årets vd tagit steg som visat sig i både arbetsglädje hos personalen och ökad omsättning.”

 

0

Start typing and press Enter to search